Nadciśnienie tętnicze – które produkty jeść, a jakich unikać?

    Problemy z sercem to nie przelewki, szczególnie, jeśli mowa o nadciśnieniu – należy przestrzegać zaleceń lekarza a także uważać na to, co jemy. Jakich produktów należy przestrzegać kiedy mamy do czynienia z nadciśnienia, a jakie wręcz przeciwnie, powinniśmy spożywać w jak największych ilościach? Na te pytania odpowiada lekarz z rehabilitacji nad morzem .

    Zacznijmy od produktów, które należy nie wyeliminować, a jedynie ograniczyć. Do tej listy wlicza się białe pieczywo, żółtka jajek, a także biały ryż, makarony z białej mąki oraz drobnoziarniste kasze. Zasada jest taka, że zmniejszamy spożycie tych produktów o połowę – jeśli więc jedliśmy obiady z ryżem dwa razy w tygodniu, musimy zoptymalizować tą dawkę do jednego dania w tygodniu. Ograniczyć powinniśmy także spożywanie soli, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale jedynie w pewnych ilościach.

    Teraz pora na produkty, które musimy całkowicie wyeliminować ze swojej diety. Są to przede wszystkim produkty, które zawierają choresterol  – fast foody, orzeszki ziemne, słone paluszki, chipsy, ser żółty, gotowe sosy, zupy w proszku, koncentraty, konserwy, ryby wędzone, tłuste mięsa i wędliny, tłuste mleka i jego pełnotłuste przetwory a także ze słodyczy. Jest wiele składników, które wymagają jedynie zastąpienia ich zdrowymi odpowiednikami, aby znacząco zmniejszyć choresterol. Przede wszystkim powinniśmy zamienić tłuszcze zwierzęce (słonina, smalec, masło) na tłuszcze roślinne (olej rzepakowy, olej z orzechów włoskich i sezamu, oliwa z oliwek).

    W naszej diecie powinny natomiast pojawić się owoce i warzywa bogate w potas i witaminę C, które znacząco obniżają ciśnienie. Na liście owoców, które spożywać powinniśmy w dużych ilościach, to żurawina, aronia, porzeczka, cytryna, jarzębina i rokitnik. Jeśli chodzi o warzywa, jeść musimy dużo buraków pomidorów, papryki, rzodkiewki, cebuli, czosnku, pietruszki, sałaty, brokułów, kalafiora, szpinaku, kapusty pekińskiej, groszek zielonej oraz selera.

    Osobom cierpiącym na nadciśnienie zdecydowanie pomoże urlop nad morzem, gdzie nawdychają się sporo jodu i poprawią trawienie oraz aktywność fizyczną. Za przygotowanie listy produktów dla osób z podwyższonym cholesterolem dziękujemy specjaliście – najlepsze turnusy rehabilitacyjne nad morzem są stworzone między innymi właśnie dla osób z nadciśnieniem.

    Categories: Bez kategorii